Digitaal invullen praktijkopdrachten

Om de opdracht digitaal te kunnen invullen, heb je het programma Adobe Acrobat Reader nodig. Dit is een veelgebruikt pdf programma. Mocht het programma niet op je computer staan, leggen we hieronder uit hoe je dit eenvoudig en gratis kunt installeren. Daarna geven we uitleg hoe het digitaal invullen werkt zodat je gemakkelijk de praktijkopdrachten kunt maken en uploaden.

Installeren

1. Ga naar https://get.adobe.com/nl/reader/.

2. Vul de stappen in:

* Bij stap 1 selecteer je een besturingssysteem. Windows 10 komt het meest voor maar dit kan ook een ander systeem zijn zoals een oudere Windows versie of Mac.

3. Klik op de knop:

Openen van de opdracht in pdf

Wanneer de app is geïnstalleerd, kun je de pdf openen. Dit doe je door de pdf te downloaden vanuit de cursus (dubbelklik op naam van de opdracht).

Als de pdf is gedownload, klik je met de rechtermuisknop op de bestandsnaam. Er komen dan een aantal opties tevoorschijn, je kiest dan voor ‘Openen’.

Soms moet je eerst kiezen met welk programma je de pdf wilt openen. Klik dan op ‘Openen met’. Er komen nu een aantal programma’s die je kunt gebruiken, hier klik je op ‘Adobe Acrobat Reader DC’.

Invullen en ondertekenen

Aan de rechterkant van het programma zie je een veld.

Scroll helemaal naar beneden en klik op “Invullen en ondertekenen”.

Klik vervolgens op “Ik”: Nu kun je aan de slag!

Invullen

De cursor heeft nu het volgende symbool:

Overal waar je klikt, kun je tekst typen.

Om de tekst groter en kleiner te maken (bijvoorbeeld om de tekst in het kader te laten passen) klik je op de grote A of de kleine A:

Klik je op het prullenbakje, dan wordt de tekst verwijderd.

Door op de 3 stipjes  te klikken, openen zich een aantal symbolen die je kan toevoegen in het document. Dit is niet noodzakelijk.

Digitaal ondertekenen

1. Zodra je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, kunnen jij en jouw beoordelaar de pdf ondertekenen.

2. Bovenin het scherm (zie afbeelding) zie je een regel ‘Invullen en ondertekenen’. Om de pdf te ondertekenen, klik je op ‘Ondertekenen’.

3. Er komen nu twee opties naar boven: handtekening en initialen. Klik op ‘handtekening’.

4. Nu komen er drie opties naar boven: typen, tekenen en afbeelding. Kies voor een van onderstaande opties:

- Als je zelf wilt tekenen, kies dan voor tekenen. Klik op je muis en je kan gaan tekenen.

- Als je een in gescande handtekening wilt gebruiken, klik dan op afbeelding en zoek je afbeelding op.

5. Klik op toepassen en sleep je handtekening naar het goede lijntje.

Opslaan

Klaar? Klik op ‘Opslaan’ en sla de pdf ergens op waar je deze goed kunt terugvinden.

Daarna kun je de pdf uploaden in de cursus.